Summa sidvisningar

torsdag 3 november 2011

"Mitt hus skall kallas ett bönens hus. Men ni har gjort det till ett rövarnäste."


Jag är helt övertygad om att Jesus hade använt ett rep idag också om Han hade kommit in i många kyrkor i Sverige idag. Så lite tror Guds församling på Gud idag att man måste böja sig för Mammon och välkomna honom in i kyrkolokalen. Det är sant att en byggnad i sig inte är helig, men om jag hade varit pastor eller äldste i en församling hade jag aldrig, aldrig gått med på att använda lokalerna till andra syften än de är avsedda för.
Det är inte bara kommersialismens ande som har gjort sitt intrång i våra kyrkor utan församlingen har också börjat i underhållningsbranschen. I stället för att ge ungdomarna Guds Ord och se till att de blir bevarade i tron på Jesus och hjälpa dem vidare på den smala vägen, kan man t ex låta dem sitta i församlingens lokaler och spela rollspel online. Syftet är endast att få ungdomarna till kyrkan. Det är ju underbart att kunna säga att kyrkan var under flera dagar - och nätter - full av ungdomar. 
Församlingen kan aldrig konkurrera med världen i underhållning. Det är världen mycket bättre på. Vilken skörd får denna verksamhet i våra kyrkor? 
Blir det några frälsta? 
Blir det några andedöpta? 
Får man göra nya upplevelser tillsammans med Jesus?
Svaret är ett tveklöst nej.
Att en församlingsledning kan godkänna en sådan verksamhet i en kyrkas lokaler är för mig en gåta, men det talar samtidigt om att vi lever i den yttersta tiden när kärleken hos de flesta skall kallna och när avfallet skall bli som störst. 
Onekligen är det ett stort ynklighetsbevis över församlingens läge idag.

Det är verkligen den sista församlingen: LAODICEA.
Jesus säger till den församlingen:
 Men eftersom du är ljum och varken varm eller kall, skall jag spy ut dig ur min mun.
 Du säger: Jag är rik, jag har vunnit rikedom och behöver ingenting, och du vet inte att just du är eländig, beklagansvärd, fattig, blind och naken.
  Jag råder dig att av mig köpa guld som är renat i eld, så att du blir rik, och vita kläder att skyla dig med, så att din skamliga nakenhet inte syns, och salva att smörja dina ögon med, så att du kan se.
Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Var därför ivrig och omvänd dig.
 Se, jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig.

3 kommentarer:

Mattias Hermansson sa...

Det där tror jag att jag kan hjälpa dig att förstå bättre. Skulle vi kunna ha ett samtal om någon gång!

El Mojjo sa...

Jag tror inte underhållning i sig är något problem, det är när underhållningen får högsta prioritet i livet som det blir fel.

Att umgås och ha trevligt i en kristen gemenskap kan vara mycket uppbyggligt även om det inte innefattar en regelrätt gudstjänst eller t ex. bönesamling. Sådan gemenskap hör i min mening även den hemma i församlingen. Däremot kanske det känns lite konstigt att använda själva gudstjänstlokalerna till det, men som sagt, lokalerna i sig självt är ju inte heliga, så varför inte? Så länge det inte stör församlingens gudstjänstliv tycker jag det låter föredömligt att låta ungdomar använda kyrkans lokaler till sådana här former av aktivitet och gemenskap. Det viktiga är att Gud alltid får komma på första plats, då faller allt det andra sig ofta tillrätta på ett bra sätt det med.

För att provocera lite kan jag kanske nämna att jag helt säkert har fått göra "nya upplevelser tillsammans med Jesus" i sammanhang som dessa. Att få möta församlingen mitt i vardagen på områden så triviala som fritidsintressen och underhållning tror jag ger församlingsgemenskapen en god grund att växa på. Jag tror inte det kristna livet är tänkt att bara bestå i gudstjänst och stunder av bön och stillhet inför Gud. Jag längtar efter att få leva ett liv där Jesus får gå med mig i ALLA delar av mitt liv, och då också i stunder av god gemenskap och avkoppling genom te x. just underhållning.

Helt klart kan det finnas ett dåligt sätt att göra saker på, men i det här fallet så är jag av erfarenhet fullständigt övertygad om att det faktiskt även finns ett BRA sätt att göra det på; Under former som faktiskt ligger i linje med Guds ord.

Som avslutnings så skulle jag vilja framhäva att jag inte ser detta som att Jesus får mindre plats i församlingen, utan snarare som att Jesus får mer plats i våra liv.

Christian Hansson sa...

Ett lite tråkigt, och dessutom missvisande, inlägg tycker jag. Främst reagerar jag på den falska dikotomin när du skriver att "I stället för att ge ungdomarna Guds Ord och se till att de blir bevarade i tron på Jesus och hjälpa dem vidare på den smala vägen, kan man t ex låta dem sitta i församlingens lokaler och spela rollspel online." Vem har sagt att det ena utesluter det andra?

I våra lokaler, Betel på Hönö (som jag misstänker gav upphov till inlägget) ordnades ett s.k. LAN under höstlovet. 70 ungdomar samlades och flera föräldrar gav uttryck för hur fantastiskt det var att ungdomarna hade någonstans att vara under ordnade former istället för att tillbringa kvällarna ute, ofta med alkohol som följd. Även polisen, som tittade till på fredagskvällen, var mycket tacksam över arrangemanget.

Jag tror inte att namnet "Jesus" nämndes speciellt ofta och det var heller inte syftet med dagarna. Däremot har vi konfirmationsläsning, skolkyrka, tonårskvällar och en bibelstudiegrupp för ungdomar där Jesus presenteras desto mera. Jag tror att vi skulle må väl av att sluta se olika saker som varandras nödvändiga motsats och istället se att det faktiskt finns utrymme för att göra gott på mer än ett sätt utan att det ena utesluter det andra.

Christian Hansson
Betelförsamlingen Hönö