Summa sidvisningar

fredag 26 oktober 2012

HalloweenEn traditionell halloweenmask från 
Irland
Om man börjar fundera över hur kulturens mörka sidor mer och mer tar över, så kan man bara göra ett besök i sin livsmedelbutik för att se detta. Där säljer butiken de attribut som häxor och djävlar använder: Långa spetsiga hattar, svarta kläder, djävuls- och vampyrmasker etc.  Det är ett ganska nytt påfund i Sverige, men i Storbritannien och USA har detta förekommit länge. Den 31 oktober är den dag då slöjan mellan den fysiska och andliga världen sägs bli tillräckligt tunn för att tillåta övergångar dem emellan. Det är den tid då barnen återigen personifierar sina favoritskräckfigurer. Då är det dags att fira med spådomar och magi och även fira demoner och själva döden. Många påstår att allt detta är oskyldigt. Det är kul och fantasieggande. Några av karaktärsfigurerna må vara onda, men det är ju det som sätter lite sprätt på det hela, säger man. Men det är viktigt att framhålla att något som lär barnen att älska det onda och få dem att skratta åt dessa makter som kan snärja dem, knappast är oskyldigt.
Dessa lockande symboler och utlovade krafter från det förflutna kan tyckas oskyldiga för kristna och deras tro, men så är inte fallet. I nästan ett sekel har beteendepsykologer och undervisningsexperter hävdat att rollspel och en inlevelsefull fantasi har en genomgripande förmåga att förändra en människas personlighet. Nutida hedningar vet mycket väl att de årliga Halloween-firandena gjuter nytt liv i gamla hedniska trosuppfattningar som legat latenta under större delen av de senaste två seklen.
Historia och arkeologi talar om för oss att rituella människoroffer har spelat en betydande roll i varje större hednisk civilisation. The Time-Life book Ancient Wisdom and Secret Sects fokuserar på de antika kelterna, som firade Samhein och som ligger till grund för firandet av Halloween. I romerska historiska beskrivningar kan man läsa hur kelterna ”konstruerade en jättestor, människoformad korg, fyllde dessa till brädden med människor som skulle offras och satte sedan eld på korgen. Fastän straffångar vanligen användes för att offra till gudarna så kunde också oskyldiga utväljas om det inte fanns tillräckligt med fångar.”
År 1984 gjordes en upptäckt av ett offer i Cheshire, England, som bekräftar att man rituellt offrade människor. Den välbevarade unge mannen hade uppenbarligen tillhört en elit under det andra århundradet efter Kristus. Efter två hårda slag mot huvudet hade han blivit strypt. Sedan hade hans kropp tömts på blod vilket behövdes för att tillfredställa gudarna.
Rötterna är dock ännu mörkare. I National Geographic skriver Merle Severy om kelterna, ”Samhain-aftonen var en skräckens och farans natt. Vid brytpunkten av det gamla och nya året öppnades en väg mellan vår värld och den andra världen. De döda återvände och demoner fanns överallt och man kunde se in i framtiden.”
Julius Caesar beskriver ”ett massmännisko-offer i Gaul: Några av stammarna gjorde kolossala flätade korgfigurer som fylldes av levande människor och sedan satte man eld på figuren och offren förgicks i en eldsjö.”

Det kan verka oskyldigt med bus eller godis och fantasieggande utstyrsel, men bakgrunden till allt detta har en gruvlig historia, som man ska ta i beaktande när man sysslar med dessa saker. Man ska ha respekt för den onda andevärlden och absolut inte låta barnen bli involverade i sådana ting.

Delvis översatt från
http://www.crossroad.to/articles2/2002/yugi.htm

Halloween (från fornengelska All hallow's eve – "Alla helgons afton"[1]) är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår, slog den igenom i Sverige under 1990-talets andra halva.  


En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till Halloween.
Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (exempelvis påskafton eller valborgsmässoafton[3]) uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med.
Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o'-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit

Inga kommentarer: