Summa sidvisningar

onsdag 18 januari 2012

Skapelsen suckar, stönar och jämrar sig.


Rom. 8:19-23 Ty skapelsen väntar ivrigt på att Guds barn skall uppenbaras. Skapelsen blev ju lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan genom honom som lade den därunder. Ändå finns det hopp om att också skapelsen skall befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet. Vi vet att hela skapelsen samfällt suckar och våndas. Och inte bara den, utan också vi som fått Anden som förstlingsfrukt, också vi suckar inom oss och väntar på barnaskapet, vår kropps förlossning.
Jorden stönar och jämrar sig. På den ena platsen efter den andra får människor uppleva att jorden själv ger ifrån sig underliga ljud, som är mycket annorlunda för att inte säga bisarra. Det finns ingen förklaring till dessa fenomen, men jag har mina misstankar. Jag har hört och även upplevt att solen har blivit varmare. Jorden och alla de övriga planeterna utsätts för en starkare värme från solen än tidigare, vilket innebär att alla planeterna inklusive jorden expanderar eller sväller. Som de flesta vet ser jordskorpan ut som ett stort pussel. När jordens inre sväller, blir det spänningar i alla förkastningszoner och då blir det jordbävningar och vulkanutbrott. Det har väl aldrig varit så många jordbävningar som under det senaste året och de avtar inte utan snarare tvärtom. Många vulkaner ligger så att säga i startgroparna. Katla på Island och en jättevulkan i Tyskland under Laacher See är de vulkaner som ligger närmast oss. På bägge platserna finns det seismisk aktivitet, dvs vulkanerna håller på att vakna.
De ljud som människor i många länder över hela jorden har spelat in och lagt ut bla på Youtube tror jag är ljud från själva jorden som just nu håller på att svälla. När plattorna börjar röra sig och glida isär på ett sätt som aldrig hänt tidigare tror jag att det mycket väl kan uppträda ljud precis som Paulus skriver i Romarbrevet: Jorden suckar och våndas. Den stönar och jämrar sig. Ljuden är en del av födslovåndorna.

Inga kommentarer: