Summa sidvisningar

söndag 12 augusti 2012

Omstörtande verksamhet på söndagen


      Om sanningen ska fram så känns det som om jag idag  har bedrivit omstörtande verksamhet på      
      grannens tomt, närmare bestämt på hennes gräsmatta. TY jag har blivit utsatt av ett bombardemang 
      av sanningar under mitt liv och inte alla sanningar har varit förenade med sanningen, vilket jag erfor 
      idag på grannens gräsmatta.  Inte ens en sax fick användas under söndagen under min tidiga 
      barndomstid. Då skulle man hålla sig stilla och helst äta oskalad potatis. Att skala potatis var ju ett 
      arbete. Min saligt hädangångne folkskolemagister var ofta rund under fötterna, men borstade skorna
      och skalade potatis det gjorde han under lördagen. Någon måtta på överträdelser fick det vara.
      Det är många som fortfarande betraktar söndagen som en helig dag, som har gjort den till en kristen sabbat. Jag var en av dem som höll mig på mattan under denna heliga dag. Jag har dock funnit att denna syn på söndagen inte är en sanning utan en lögn och denna lögn fick mig idag att anse mig vara en i det närmaste en terrorist. Dock tog jag tjuren vid hornen, greppade tag i gräsklippare ”dödmansgrepphandtag” och klippte gräset för min dotter – som också är min granne. Det var inte för att det var att det var söndag som jag stördes i mitt inre utan för att ordet ”allt vad ni viljen att människorna skall göra mot er ska ni också göra mot dem”. Jag vill nämligen inte att någon i min närhet ska klippa gräset på en söndag, som ju vi i Sverige har gjort till en röd dag, dvs en helgdag. Då tycker jag att det ska vara lugnt och skönt runt omkring mig. Så det var med ambivalenta känslor som jag för första gången i mitt liv klippte gräset på en söndag. Jesus säger att om ett djur fallit ner i brunnen, så tar man upp det även om detta skulle inträffa på en sabbat. Det kändes ungefär så för mig idag, eftersom vi idag skulle fira min och mitt barnbarns födelsedag. Vi fyllde 80 år ihop. Eftersom festen skulle hållas utomhus i min dotters trädgård var det viktigt för henne att gräset var klippt, så jag var tvungen att offra mig. Är jag förlåten??

Kol 2:16  Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller i fråga om högtid eller nymånad eller sabbat.
Kol 2:17  Allt detta är bara en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus.

Vår sabbat finns i Kristus. Sabbaten i GT var bara en skugga av verkligheten själv som är i Kristus!!!

1 kommentar:

Sara Christiansson sa...

"Tänk på vilodagen så att ni helgar den" säger inte söndag! I Sverige är vi noga med ritualer och rutiner men faktum är att Gud arbetade 6 dagar och vilade den sjunde och vill att vi också ska vila för vi behöver vila. Lite krasst kanske men lite så tänker jag. Det är viktigt att vila från allt, alla måsten och allt som behöver göras men det viktiga är just vilan, inte vilken veckodag du vilar.
Sedan kan man vila på olika sätt, det står inte akta dig för kroppsarbete/stör inte dina grannar på söndagen. Jag för min del kopplar av och njuter om jag får plantera/rota i rabatten och trädgården och det hinner jag ofta inte göra under veckorna, jag ser det som vila för hjärnan och själen, resten av kroppen kan vila när jag sitter och äter eller nåt.
Sedan kan man fråga sig om nu söndagens vila verkligen innebär kalas, om man ska mäta med "gamla" mått? Åtminstone för den som håller kalaset. ;-)